Betuws wijndomein

De wijngaarden van het Betuws Wijndomein zijn gefaseerd aangeplant. De eerste druivenstokken werden in het voorjaar van 2004 aangeplant. Voor de aanplant zijn druivenrassen geselecteerd welke door middel van veredeling geschikt zijn gemaakt voor het Nederlandse klimaat. In vergelijking met de klassieke Europese rassen worden deze nieuwe rassen eerder rijp, dus er zijn minder zonuren nodig. Tevens zijn de rassen minder gevoelig voor meeldauw. Meeldauw is een schimmelziekte welke vooral in vochtige klimaten goed gedijt.

Er worden zowel witte, rode, rosé alsook mousserende wijnen gemaakt. Totaal beslaat de wijngaard bijna 6 hectare, met bijna 16.000 stokken. Ongeveer 70% van de wijngaard is aangeplant met witte druivenrassen, de overige 30% wordt gebruikt voor rosé en rode wijnen. Uniek aan de wijngaarden is de plantrichting, deze is exact Noord-Zuid gericht.

De rassen die onder andere zijn aangeplant zijn Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet Cortis, Muscat Bleu, Palatina en Souvignier Gris.

Druiven telen

“Wijnmaken doe je niet in de wijnkelder, maar in de Wijngaard”. In de wijngaard is alles gericht op het kunnen oogsten van druiven van de juiste kwaliteit. De basis voor goede wijn wordt gedurende het groeiseizoen in de wijngaard gelegd. Ongeveer 70% van de kwaliteit van de wijn wordt in de wijngaard bepaald. In de wijngaard wordt danook gedurende het hele jaar secuur gewerkt. Allerlei teelttechnische maatregelen worden doorgevoerd om dat ene doel te bereiken, kwalitatief hoogwaardige druiven.

Wijn maken

Ook de wijn wordt gemaakt op het bedrijf zelf, zo’n 50 meter vanaf de wijngaard. Hier bevindt zich een modern ingerichte wijnkelder waar met de nieuwste technieken toch ambachtelijk gewerkt wordt. Zoals gezegd worden er alleen druiven geoogst, welke optimaal rijp zijn. Dat is de basis voor een goede wijn.

Wijn maken gebeurt op het Betuws Wijndomein niet volgens een “standaard recept” wat ieder jaar weer doorlopen wordt. Integendeel, er wordt ieder jaar opnieuw ingespeeld op de toestand en de kwaliteit van de druiven. Deze is ieder jaar net weer iets anders. Oorzaak hiervan is de verloop van het groeiseizoen, wat jaarlijks varieert en de duurzame en ambachtelijke wijze van werken.

Bottelen

Ook het bottelen gebeurt in eigen beheer. Iedere druivenras wordt apart geplukt en apart gevinificeerd. Als de wijnen klaar zijn wordt geproefd of de wijnen als cépage of als cuvee gebotteld gaan worden.

Witte wijnen zijn meestal binnen een jaar na de oogst gereed om te bottelen. Rode wijnen worden soms pas 3 jaar na de oogst gebotteld.

Betuws Wijndomein wil alleen wijnen op de markt brengen die op dronk zijn. Daarom is ervoor gekozen om bepaalde wijnen ook een periode flesrijping te laten ondergaan. Dit geldt met name voor de rode wijnen welke op barrique gelagerd zijn geweest.

Vanaf oogst 2012 worden witte en rosé wijnen gebotteld en met een schroefdop afgesloten. Voor de rode wijnen wordt wel gebruik gemaakt van natuurkurk.