Welkom bij de Koen

Dicht bij de kust van Noord-Holland ligt het voormalige Rijk der Duizenden Eilanden. Dit gebied bestond uit duizenden eilanden, die waren ontstaan door het jaren achtereen opbaggeren van de eilanden. De bagger diende als mest en zo ontstond een belangrijk tuinbouwgebied. Dicht achter de huizen op de Langedijk lag een eiland, wat hoger was dan de omringende eilanden. Dit eiland had de naam De Koen.

Het eilandenrijk is inmiddels herverkaveld en het eilandenrijk is nu een modern landbouwgebied. Op de plek waar De Koen lag is nu de wijngaard aangelegd. Eind vorige eeuw is begonnen met het experimenteren met het wijnmaken op De Koen. Er werd wijn gemaakt van druiven uit de kas. Later zijn er een klein aantal stokken geplant van het ras regent. Vanaf 2003 is de huidige wijngaard aangelegd. Ieder jaar is een vak geplant tot 2005. De oogst is vanaf 2006 voldoende om op professionele wijze wijn te maken.

In 2008 is de noordelijke hectare vol geplant. In 2013 en 2014 is het totale perceel van 2 hectare omgetoverd tot wijngaard.

Druiventeelt

De druivenstokken zijn van rassen, die minder gevoelig zijn voor schimmels en andere ziekten. Hierdoor hoeft minder gespoten te worden. De aangeplante rassen zijn ook vroeg rijp, waardoor de kans op slechte weersomstandigheden tijdens de oogst wat kleiner is. De rassen zijn; Solaris, Rondo, Sirius, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Sauvignon Gris, Muscaris en Salome.

De druiven worden zo gesnoeid, dat er een gelijkmatig gewas kan ontstaan. De rijen staan in de Noord-Zuid richting om aan beide zijden zonlicht te krijgen. Het moment van de oogst hangt af van de hoeveelheid suiker en zuur in het sap. Als deze voldoende is wordt met de hand geoogst in schone kratten.

Onze wijnen

De wijngaard van de Koen heeft uitsluitend druivenrassen, die resistent zijn voor meeldauw. Hierdoor wordt er weinig gespoten en alleen met de modernste middelen. Op deze wijze wordt er natuurlijk duurzaam gewerkt.

 De wijnen van de Koen worden allemaal op het wijndomein gemaakt. De druiven worden handmatig geoogst en daarna zo snel mogelijk verwerkt. De rode wijnen worden meestal direct op de gist gezet terwijl de most voor de witte wijnen snel wordt gekoeld en afhankelijk van de kwaliteit van het fruit op de schillen blijft staan voor de persing.

Bezoek ons

Westelijke randweg 30
1722PZ Zuid-Scharwoude
www.wijndomeindekoen.nl