Nederlandse wijn moet het van kwaliteit hebben

Wist je dat Nederland 170 professionele wijnboeren telt? Bij elkaar produceren ze 1 miljoen flessen wijn per jaar en dat is helemaal zo makkelijk nog niet. Hoeveel gaat er om in die Nederlandse wijngaarden? RTL Z zocht het uit.

We zijn nog lang geen Frankrijk of Italië, maar langzamerhand worden Nederlandse wijnen serieus genomen. Zo schenkt de KLM soms Nederlandse wijn aan boord.

Jarenlang was Nederland vooral een bierland, maar de laatste tijd wordt er meer wijn gedronken en vooral meer wijn gemáákt. Vooral in de periode van 2000 tot 2008 steeg het aantal hectares wijngaarden van zo’n 80 tot 100 hectare naar 200, zegt Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten.

Sindsdien is het aantal hectares nog wat verder toegenomen, tot nu circa 240 hectare. De meeste groei komt niet van nieuwe wijngaarden, maar vooral doordat bestaande wijngaarden groter worden.

1 miljoen flessen vs. 561 miljoen
Alles bij elkaar worden er in Nederland zo’n 1 miljoen flessen wijn per jaar gemaakt. Dat klinkt veel, maar het betekent dat slechts één op de zeventien Nederlanders per jaar een flesje wijn van eigen bodem drinkt, nuanceert Stan Beurskens, eigenaar van Wijndomein Sint Martinus en adviseur in wijndruiven verbouwen en wijn maken.

Ter vergelijking: Nederland importeerde in 2014 421 miljoen liter wijn uit het buitenland, dat komt overeen met zo’n 561 miljoen flessen van 0,75 liter.

Schatting omzet: 10-15 miljoen
Dat de wijnbouw in Nederland pas recent aan het professionaliseren is, blijkt ook uit het feit dat de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten pas dit jaar is opgericht. Voorheen was er wel een vereniging die de belangen behartigde, maar daar zaten ook hobby-wijngaardeniers tussen. “De contributie was net genoeg om de koffie van te betalen”, zegt Beker; nu kunnen er ook mensen in dienst worden genomen.

Cijfers over de totale omzet van de Nederlandse sector zegt hij nog niet te hebben. Het CBS houdt de cijfers niet bij. Bij een afzet van 1 miljoen flessen zal de omzet uit de verkoop van wijn volgens een grove schatting tussen de 10 en 15 miljoen euro uitkomen. Dat is dus nog erg beperkt. Er werd in 2014 voor zo’n 1 miljard euro aan wijn geïmporteerd.

Vooral witte wijn
Beker schat dat 60 tot 65 procent van de wijndruiven die in Nederland worden verbouwd voor de productie van witte wijn wordt gebruikt, de rest is voor rode wijn. Over het algemeen doen witte druivenrassen het beter in het Nederlandse klimaat.