Wijndomein Sint Martinus

Wijngaard St. Martinus is een innovatief, modern wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en was de eerste die rode wijnen maakte in Nederland. De wijngaard van Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke is 6 dagen in de week geopend voor publiek en geeft tijdens het ‘zomer’ seizoen elke week 3 rondleidingen.

Gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen met een adembenemend mooi uitzicht vanaf ons terras bent u van harte welkom ons wijndomein te bezoeken.

Stan en Nienke Beurskens

De wijngaarden zijn gelegen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen, vlakbij het drielandenpunt in de gemeente Vaals. Wijndomein St. Martinus is in 1988 begonnen met een kleine wijngaard aangeplant door Hans Beurskens, deze wijngaard groeide al snel uit tot een ware proeftuin. De overname van het bedrijf in 1996 door zijn zoon Stan Beurskens luide een nieuwe fase in waarbij de weg naar kennisverdieping echter blijvend werd ingeslagen. De wijngaarden ’t Rott, Villare en Holset bestaan momenteel uit 13 ha. Echter bewerken en oogsten wij van ruim 16,5 ha.  De oorspronkelijke wijngaard dient nog steeds als bron voor veel experimenten. Deze experimenten doen we om te kijken hoe wij op een zo’n duurzaam mogelijke manier we wijn kunnen produceren. Dit gebeurt met het testen van de ‘nieuwe’ druiven rassen, ook testen we een aantal alternatieve manieren om er voor te zorgen dat wij geen systemische bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.

Bijna alle wijnen van Wijngaard St. Martinus zijn bekroond met nationale en internationale prijzen. Inmiddels hebben we al meer dan 150 medailles mogen ontvangen van de keuring van de lage landen, de keuringen in Berlijn, Freiburg, Parijs, Seoul e.a.

Wijnkenniscentrum Vijlen

Het in 2014 geopende, met aarde bedekte wijnkenniscentrum is geheel ingebed in zijn natuurlijke omgeving. In het kenniscentrum wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om de wijnbouw nog duurzamer te maken. Er worden hier verschillende cursussen geven over wijnbouw en vinificatie. Je kunt hierover meer informatie aanvragen via info@wijnbouwadvies.nl. In december begint de eerste cursus voor vinologen, “de praktijk achter de wijn″. Ook is het mogelijk om masterclasses te volgen, dit gaat in volledige samenspraak over de duur en inhoud van de masterclasses. Deze kunnen eventueel ook worden gehouden op een andere locatie.

Het wijnkenniscentrum fungeert ook als onderzoeksinstelling. Via het wijnkenniscentrum is het mogelijk wijnanalyses en bodemanalyses te laten doen. Ook doen we hier veel onderzoek naar bijvoorbeeld het gebruik van ozon in de wijngaard. Maar ook het gebruik van algen en schimmels wordt de laatste jaren door ons onderzocht. Dit alles voor de bestrijding van schadelijke schimmels in de wijngaard.